JustMBK.nl

De NSG Mountainbiketocht 2023 telt drie afstanden: 25 km (zone 1) – 45 km (zone 1en 2) –  65 km (zone 1, 2 en 3). 

De NSG mountainbiketocht is een combinatieroute en bestaat uit drie lussen die onderling met elkaar zijn verbonden. De splitsingen zijn met borden aangegeven. De aanlooproute en zone 1 wordt aangegeven door een rood driehoek met twee rondjes, die het internationaal ATB teken aangeven. Zone 2 wordt aangegeven door een paars driehoek en zone 3 wordt aangegeven door een blauw driehoek.

Route 1: Aanlooproute en Nijmegen. (25 km}

11 km / 140 hoogtemeters.

De aanlooproute start op een van de bekendste wegen van Nederland, de Zevenheuvelenweg en voert je door de bossen en weilanden van het Nederrijk. Prachtige uitzichten op het panorama van de Groesbeekse stuwwallen . Hier is in 1991 de allereerste  Grundig World Cup voor mountainbike gehouden in Europa (zie afbeelding).  De aanlooproute bestaat uit een ronde van ruim 10 km. Na deze ronde brengt het Pieterpad je naar de MTB-route Rijk van Nijmegen.

Zone 1/Rode wegbewijzering / route Nijmegen / officiële MTB-route Rijk van Nijmegen

15 km / 187 hoogtemeters.

De mountainbikeroute Nijmegen voert je door de bossen van Westmeerdijk en de But. De route heeft een rode pijlmarkering en heeft technische moeilijkheidsclassificatie blauw: gemiddeld. De route bevat vele variaties, Na de klim langs het Afrika museum vind je op de But veel afwisseling in bredere paden naast flink wat flowy, bochtige singeltracks, kuipbochten, rollers en ook redelijk wat hoogtemeters. De verassende “dubbele looie piep” afdaling heeft twee switchbacks gevolgd door diverse kuipbochten. Belangrijk hier is je snelheid goed af te stemmen op je technische vaardigheid. Er wachten nog wat pittige lekkernijen in het noordelijk deel van de route door het bos Westermeerwijk. Niet alleen de lengte van 6 km volledig singeltrack is behoorlijk uitdagend. Ook de afwisseling in korte, snelle en soms ook dalende kuipbochten gaat razendsnel. De vele korte en iets langere venijnige klimmetjes en afdalingen vargen veel van je techniek en fysiek vermogen.

Route 2: Aanlooproute/Nijmegen en Groesbeek (45km)

Zone 2/Paarse wegbewijzering/Groesbeek/officiele MTB-route Rijk van Nijmegen

18 km / 280 hoogtemeters.

De route Groesbeek voert je door de bossen van de Wolfsberg, Hooghe Hoenderberg en Dekkerswald. De route heeft een paarse markering en heeft de technische moeilijkheidsclassificatie blauw: gemiddeld. Op deze route is het technische uitdagende Traumapad te vinden. Dit pad heeft zijn naam te danken aan zowel de fysieke als geestelijke trauma’s die de berijder op dit pad kan opdoen. Het pad is een 1,5 km lange afdaling met veel flowy bochten, hoge dalende kuipbochten en rollers. De route biedt verder veel afwisseling tussen bredere paden en flowy singelstracks. Aan kuipbochten, maar ook aan kort draaiwerk en afhangende bochten is geen gebrek. de routebevat ook veel hoogte meters in de wat langere klimmetjes en afdalingen. 

Route 3: Aanlooproute/Nijmegen/Groesbeek en Mook (65km)

Zone 3/Blauwe wegbewijzering/Mook/ officiele MTB-route Rijk van Nijmegen

24,5 km / 330 hoogtemeters.

De mountainbikeroute Mook voert je door de Mookse en de Groesbeekse bossen. De route heeft een blauwe markering, de technische moeilijkheidsclassificatie gemiddeld ( blauw) en is iets minder technisch dan de routes in Nijmegen en Groesbeek. De route bevat diverse mooi flowing singletracks en glooiingen met diverse klimmetjes en leuke afdalingen. Er is op Klein Amerika een mooie lus over een panoramisch deel met fraai uitzicht op de omgeving en de stuwwal. Respecteer de vele wandelaars die net als jij willen genieten van al dat fraais.  Hiernaast voert de route over een track van Bikepark Mook, waarin o.a. drop offs, hoge kombochten en springschansen zijn meegenomen. De drop off heeft de keuze uit hoogte 0 cm-26 cm-84 cm-116 cm. De route is vijf kilometer verlengt door het weidelandschap en de wijnvelden op de st. Jansberg met een prachtig uitzicht op het Duitse Reichswald.

 

De gehele route telt ruim 65 kilometer met meer dan 900 hoogtemeters

  • De routekaart 2022 geldt ook voor 2023